A 3 legjobb ingyenes online üzleti angol szótár és kifejezés gyűjtemény

Minden nyelv, és így az üzleti angol egyik alapköve is a szókincs. Ha pedig egy ismeretlen szóval találkozunk, akkor szükségünk van egy jó szótárra. A mostani digitális világban számos ingyenes online forrás áll a nyelvtanuló segítségére, köztük találhatóak elektronikus szótárak. Már már a bőség zavarában vagyunk, és a kérdés inkább az, hogy hol találjuk az igazán jó és hasznos üzleti angol szótárakat. Ezért összegyűjtöttünk néhány olyan online szótárt és kifejezés gyűjteményt, amelyek tényleg világos és jól érthető definíciókat kínálnak a üzleti szavakra és fogalmakra.

1. Business Dictionary – http://www.businessdictionary.com

Az egyik leghasznosabb online üzleti angol szótárt meglepő módon Business Dictionary-nak keresztelték. 🙂 Ez egy egynyelvű (monolingual) szótár, amely viszonylag egyszerűen megfogalmazva kínál magyarázatokat szinte az összes üzleti terület kifejezéseire. Több hasznos funkciója is van, egyrészt minden kifejezésnél találhatóak példa mondatok, másrészt magukban a definíciókban is egy kattintással megnézetjük egy-egy szó jelentését. Ez különösen hasznos lehet kezdő és közép haladó tanulóknak, akik sokszor azért nem tudják használni az egynyelvű szótárakat, mert a magyarázatokban is vannak ismeretlen szavak. Ha rákeresünk egy kifejezésre, akkor a definíció mellett, az oldal szélén, még a kapcsolódó kifejezések is megjelennek, arra az esetre, ha valaki jobban el akar mélyedni egy üzleti témában. Emellett, újabban a szótár web oldala már rövid angol nyelvű cikkeket is megjelenít fontosabb gazdasági témákban, mint például pénzügy (Finance), vezetés és szervezés (Management), vagy akár kisvállalkozások (Small business).

screen-shot-2017-01-22-at-19-00-30

2. Investopedia http://www.investopedia.com

Egy másik nagyon hasznos web oldal, ahol üzleti kifejezések jelentését nézhetjük meg, az investopedia.com. Valójában ez nem is egy szótár, hanem inkább gazdasági-üzleti kifejezések szakmai magyarázat gyűjteménye, de remekül használható szótárként is. Általában hosszabb és részletesebb magyarázatokat ad az egyes terminusokra, és majdnem mindig gyakorlati példákat is említ, hogy a gazdasági kifejezés jelentését megvilágítsa.

A business Dictionary-vel összehasonlítva, az Investopedia jobban koncentrál a gazdasági és pénzügyi kifejezésekre, és kevesebb általánosabb jellegű üzleti kifejezést tartalmaz. A hosszabb magyarázatok miatt elsősorban haladó üzleti angol nyelvtanulóknak ajánlott. Bizonyos kifejezéseknél még egy rövid videó magyarázat is megjelenik, ami tovább segíti a megértést.

A web oldal egyébként a kifejezések mellett, üzleti híreket is publikál, és hosszabb angol nyelvű gazdasági elemző cikkeket is közzé tesz, melyek szintén hasznosak lehetnek az üzlet angol tudás fejlesztésére.

screen-shot-2017-01-22-at-18-59-49

3.  Financial Times Lexiconhttp://lexicon.ft.com

A neves angol gazdasági lap, a Financial Times, weboldalán szintén található egy átfogó gyűjtemény üzleti kifejezésekből. A definíciók egyszerűen megérhetőek és általában tömörek, így például középhaladóknak is ajánlott.

Érdekes tulajdonsága ennek a kifejezés gyűjteménynek, hogy helyenként a magyarázat alatt, egy cikk részlet is található a Financial Times híreiből, amelyben az adott kifejezés akár többször is előfordul. Így kiragadott példamondatok helyett, itt sokszor a kifejezést hosszabb kontextusban is megnézhetjük.

screen-shot-2017-01-22-at-19-00-11

Leave A Reply