fbpx

6 üzleti angol tanulási tipp nagyon elfoglalt embereknek

Üzleti angolt leggyakrabban azok tanulnak, akik maguk is az üzleti világban tevékenykednek, és emiatt sok esetben nagyon elfoglaltak, sokszor ki se látszanak a munkából. Sok üzleti angol tanuló panaszkodik, hogy a sűrű időbeosztásuk miatt semmi időt nem tudnak találni az tanórákon kívüli tanulásra, és emiatt nem tudnak olyan ütemben haladni, ahogy szeretnének. Szerencsére vannak viszonylag egyszerű tanulási módszerek, amelyek segítségével akkor is találunk időt a tanulásra, ha teljesen el vagyunk havazva a munkával. Ezek talán első hallásra elég nyilvánvalónak tűnnek, azonban, rendszeresen gyakorlatban csak nagyon kevesen használják őket. Lássunk néhányat ezek közül a módszerek közül:

  1. Ne pazarolja az idejét jól hangzó, de ritkán használt szavakra. Fókuszáljon a leggyakrabban használt kifejezésekre! Sok angol tanulónak azért megy el a kedve a tanulástól, mert úgy érzik, hogy az angol nyelv szinte megszámlálhatatlan mennyiségű szóból áll, és akár mennyi szót tanultak már meg, mindig előbukkan a rakás új kifejezés. Az angol nyelvben (és lényegében minden más nyelvben) valóban rengeteg szó és kifejezés fordul elő, azonban a jó hír, hogy csak egy töredékükre van szükséged az aktív kommunikációban. Számos tanulmány szerint leggyakrabban használt mindössze 2500 – 2800 angol szó segítségével az angol nyelv 85-95 % meg tudjuk érteni. A munkánk során pedig ennél még sokkal kevesebb szó fordulhat elő. Ez így már sokkal jobba hangzik nem? Sokan ezekkel az adatokkal nincsenek tisztában, vagy elfelejtik őket, amikor új szavakat tanulnak, pedig már önmagában ez a gondolat csökkentheti a új szavak tanulásával járó frusztrációt. Na de hogy tudjuk ezt a gyakorlatban alkalmazni? Ha a célunk, hogy minél előbb és minél hatékonyabban kommunikáljunk angolul (már pedig kinek ne lenne ez célja) akkor fontos, hogy szinte csak olyan szavakat tanuljunk, amik aztán munkánkba is előfordulnak. Többek között emiatt érdemes üzleti angolt tanulni általános angol helyett, már önmagában ez is sokat segít gyorsabb fejlődésben, de természetesen az üzleti angolon belül is számos téma van, és ideálisan olyan témákkal érdemes foglalkoznunk, amik sok kifejezést tartalmaznak a munkánkkal kapcsolatban.
  2. Vezetés közben hallgassunk valamit angolul! A látványos fejlődés érdekében az önálló nyelvtanulás legalább olyan fontos, mint maguk a tanórák. Sok üzleti angol tanuló panaszkodik, hogy a sűrű időbeosztásuk miatt semmi időt nem tudnak találni az tanórákon kívüli tanulásra. Ilyenkor érdemes egy kicsit jobban megvizsgálni a napunkat, mert előfordulhat, hogy vannak olyan percek a nap során, amiket sem munkával sem pihenéssel nem tudunk tölteni, viszont egy kis tanulásra ki tudnád használni őket. Mi lenne ez? Az egyik legtipikusabb ilyen időszak, a közlekedéssel töltött percek (vagy egyeseknek órák), tehát például amikor munkába vagy munka után hazavezetünk. Na de hogyan lehetne ezt az időt arra, kihasználni, hogy üzleti angol tudásunk gyarapodjon? Mivel az utat figyelnünk kell, és a kormányt sem árt fogni, így olvasás és a videó nézés kilőve. Viszont szerencsére a füleinkre nincs nagy szükség a vezetésnél, így ez egy kiváló alkalom arra, hogy angolul hallgassunk valami hasznosat.  Mi lehet ez a hasznos dolog? Az okostelefonok és a mobil internet világában már hallgathatunk útközben például nagyon jó üzleti témákkal foglalkozó online angol nyelvű rádió csatornákat. Emellett a másik nagyon hasznos eszköz a podcast (letölthető, epizódokba rendezett hangfájlok). Ezekről részletesebben egy későbbi blog bejegyzésben fogok beszélni. Tanfolyamainkon részletesen információkat adunk ezekről is.
  3. Amit eddig magyarul, mostantól angolul! Egy másik nagyon jó módszer arra, hogy extra idő ráfordítás nélkül tudjunk többet gyakorolni üzleti angol tudásunkat, hogyha azokat a tevékenységeket amiket eddig magyarul végeztünk, elkezdjük angolul csinálni. Ha például minden reggel híreket szokott olvasni valamelyik magyar hírportálon, mostantól próbáljon minél gyakrabban egy angol híroldalt (BBC, CNN, Bloomberg stb) átböngészni ugyanabban az időben. Ha eddig esténként a magyar híradót nézte meg, mostantól kezdje el nézni valamelyik angol nyelvű csatorna híradóját. Ezáltal megint csak nincs szükség plusz szabad időre, ahhoz hogy fejleszthesse az üzleti angol tudását, hiszen ezt az időt eddig is eltöltötte ezekre a tevékenységekre. Eleinte már az is nagy előre lépés, ha hetente egyszer vagy kétszer sikerül angolul megtenni a kiválasztott szokást, de előbb utóbb érdemes legalább egy tevékenységet minden nap angolul végezni, mert ekkor lesz igazán jelentős a fejlődés.
  4. Angolozzunk az ágyban! Hányszor járt már úgy, hogy elhatározta, hogy időt fog szakítani az angol tanulásra vagy, napközben vagy munka után vagy épp hétvégén, majd a sok teendője közbeszólt, és végül egyáltalán nem került sor a tanulásra? Napközben bármikor közbe jöhet valami, és csak nagyon ritkán van lehetőségünk egy hosszabb ideig zavartalanul tanulni. Ehelyett sokszor hatékonyabb lehet rögtön felébredés után, vagy elalvás előtt már akár az ágyban fordítani egy kis időt üzleti angol tanulásra. A felébredés utáni tanulásnak különösen hatékony, mert legtöbb ember jobban tud koncentrálni, nincsenek figyelem elterelő tényezők, és nem számít mennyire hektikussá válik a napunk később, mert a napi angol tanulással már azelőtt megvagyunk mielőtt beértünk volna az irodánkba. Nem kell arra törekedni, hogy sok időt szánjunk ezekre a kora reggeli és/vagy késő esti tanulásokra, helyette itt is sokkal fontosabb, hogy minél gyakrabban (ideálisan naponta) sor kerítsünk rájuk.
  5. Tegyük érdekessé és hasznossá a várakozástHa szeretnénk, ha nem, időnként mindannyiunknak várakozunk kell valamire. Akár a bankban várakozunk pénzt befizetésre, a megbeszélt időpont ellenére vannak előttünk a fogorvosnál, vagy a heti bevásárlásnál vannak kígyózó sorok a kasszánál, az eredmény ugyanaz, elpazarolt idő, idegeskedés. Miért ne használnánk ki ezt az úgy is kiesett időt angol tanulásra? Érdemes szokást csinálni abból, hogy valahányszor várakoznunk kell, akár csak néhány percet is, nyomban gyakorlunk egy kis üzleti angolt. Na de milyen gyakorlatokat lehet egy ilyen helyzetben csinálni? Egyrészt csakúgy mint a vezetés közben, ilyenkor is hallgathatunk angol nyelvű rádiót, azonban, a vezetéssel ellentétben, várakozás közben nem kell az utat figyelnünk, így máshogy is fejleszthetjük tudásunkat. Remek módszer lehet, valamilyen angol vagy üzleti angol oktató applikáció használata (ezekről részletesen olvashat itt). Okostelefonunk úgy is mindig kéznél van, így semmiből nem áll elvégezni néhány üzleti angol feladatot rajta, pl. ilyen kor használhatunk digitális szókincs fejlesztő kártyákat, vagy valamilyen nyelvtani feladatot. Természetesen, akár angol nyelvű videókat is nézhetünk, amennyiben van nálunk egy fülhallgató (nyelvtanulóknak ez egy ajánlott kiegészítő). Ha ezt sikerül bevezetnünk, akkor nem csak, hogy a várakozással járó frusztráció szűnik meg, de angol tudásunk is gyorsabban fog fejlődni, anélkül, hogy az értékes szabad időnkből kelljen a nyelvtanulásra időt szakítanunk.
  6. Előre ütemezzük be a tanulást a naptárunkban! Elfoglalt tanulók számára még egy nagyon hasznos megoldás lehet, ha tanulást bírják a naptárjukba mintha egy megbeszélés lenne. A többség most már elektronikus naptárakat használ, amihez gyorsan hozzá lehet adni a tanulásra szánt idősávot sok hétre előre. Mindenképpen érdemes értesítőt is beállítani, így mindig kapunk figyelmeztetést, amikor eljön a tanulás ideje, és nem fogjuk elfelejteni. Nem érdemes sok időt egyszerre betervezni ezekre a tanulási alkalmakra, mert az hosszú távon nem igazán tartható. Inkább ajánlott rövid pl. fél órás idősávokat beütemezni, viszont azt minél sűrűbben, hetente több alkalommal. 

Leave A Reply